Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας

Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους βρίσκονται δίπλα μας»

«Οι θαλασσαιμικοί ασθενείς γεννιούνται με την πάθηση, μεγαλώνουν έτσι, το νοσοκομείο γίνεται δεύτερο σπίτι από μικρή ηλικία, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι συμπάσχοντες που βρίσκονται κάθε 10-15 μέρες, όλοι μαζί στις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας είναι το οικείο περιβάλλον τους. Μια δεύτερη οικογένεια. Η πάθηση δε διαρκεί για 3 ή 5 ή 10 χρόνια μέχρι να θεραπευτεί. Διαρκεί για όλη μας τη ζωή! Η μετάγγιση αίματος αποτελεί τη βασική θεραπεία για να κρατηθούμε στη ζωή. Δεν υπάρχει υποκατάστατο, δεν υπάρχει ακόμα κάτι που τους δίνει υγεία και ζωντάνια όσο το αίμα που λαμβάνουν. Είμαστε χρόνιοι ασθενείς από την πρώτη μέρα της ζωής μας, και οι γιατροί μας έχουν ένα πολύ δύσκολο έργο για να μας φροντίζουν. Απίστευτα δύσκολο. ΟΜΩΣ δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι στο χώρο της Θαλασσαιμίας η επιστήμη έχει κάνει το θαύμα της. Έχουν έρθει καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες που μπορούν να εκπληρώσουν τις ανάγκες και τις προσδοκίες όλων των ασθενών. Ακούγαμε ότι η Θαλασσαιμία ήταν μια ασθένεια που οδηγούσε σε θάνατο σε μικρή ηλικία. ΙΣΧΥΕ.-ΤΩΡΑ -όμως έχει γίνει μια διαχειρίσιμη νόσος. ΝΙΚΗΣΑΜΕ! Με την προσπάθεια των ιατρών, με τη φροντίδα τους, με την επιμονή τους για τη συμμόρφωση έχουμε γυρίσει σελίδα. ΝΙΚΗΣΑΜΕ χάρη στην προσφορά των Εθελοντών Αιμοδοτών και του τεράστιου αγώνα του προσωπικού των Αιμοδοσιών. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους βρίσκονται δίπλα μας» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας κ. Βασίλης Δήμος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας θαλασσαιμίας από το Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, ευχαριστώντας θερμά τον Δήμαρχο κ. Κλεάνθη Μανδαλιανό και την αντιδήμαρχο κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή για την σημαντική πρωτοβουλία στήριξης του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, την συνεργασία και άριστη οργάνωση της παγκόσμιας ημέρας.

Φέτος για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια οι εκδηλώσεις που πραγματοποιεί

κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου, ο «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑΣ» με τον

Σύνδεσμο Προώθησης Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Φίλων των Ατόμων με Μεσογειακή

Αναιμία «Πηγή Ζωής», μεταφερθηκαν από την πλατεία Αριστοτέλους στην

πλατεία Ευόσμου.

Το Σάββατο το πρωί και με σύμμαχο τον καλό καιρό στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία Ευόσμου στελέχη αλλά και πάσχοντες των συνεργαζομένων φορέων με

επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Κλεάνθη Μανδαλιανό την αρμόδια Αντιδήμαρχο κ. Φωτεινή Πεσματζογλου Δεβετζη, τους Αντιδημάρχους κ. Κώστα Σωτηράκη και Κώστα Αμανατιάδη, τους Προέδρους των Συλλόγων κ. Βασίλη Δήμο και Ηλέκτρα Γραμματικοπούλου, τα Διοικητικά Συμβούλια και μέλη των Συλλόγων, διανειμαν έντυπο υλικό προς ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των πολιτών για την

εθελοντική αιμοδοσία και για την Θαλασσαιμία.

Την ετήσια δράση τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές κ. Κώστας Γκιουλέκας, Στράτος Σιμόπουλος, Δημήτρης Κούβελας, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Χρήστος Μήττας, ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Μπάτζιος και πολλοί ιατροί.

Μετά την ολοκλήρωση της δράσης μεταδόθηκε από το κανάλι του δήμου Κορδελιού Ευόσμου στο youtube και από τη σελίδα του ενημερωτικού site NEWS.MAKEDONIAS.GR στο facebook ( https://www.facebook.com/newsmakedonias , η ετήσια Συνέντευξη τύπου των συνεργαζόμενων φορέων, από το Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου με θέμα « Η προβολή της πραγματικής διάστασης της Νόσου. Ζούμε σε μια

περίοδο καινοτομίας φαρμάκων και γονιδιακών θεραπειών ».

Η συνέντευξη τύπου άνοιξε με μήνυμα του ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος μεταξύ άλλων απέδωσε « Θερμά συγχαρητήρια στον δραστήριο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου, για τις διαδικτυακές κοινωνικές δράσεις που αναπτύσσει. Θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης και ενθάρρυνσης της κοινωνίας στον αγώνα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της Θαλασσαιμίας και ιδίως για τη διεύρυνση της εθελοντικής αιμοδοσίας. Ξέρουμε όλοι ότι οι ανάγκες σε αίμα παραμένουν στη χώρα μας υψηλές. Ξέρουμε ότι η προσφορά του συνιστά προσφορά ζωής . Θέλω να βεβαιώσω ότι οι εθελοντές αιμοδότες είμαστε περήφανοι που μετέχουμε στην εθνική και κοινωνική αυτή προσπάθεια. Αισθανόμαστε καλύτερα κάθε φορά που αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να δώσουμε αίμα. Δεν χάνουμε κάτι, κερδίζουμε πολλά. Γι΄αυτό, ας μην έχει δεύτερη σκέψη κανένας . Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε . Και εσείς δείχνετε το δρόμο. Η φωνή σας γίνεται δεκτή με ευχαριστίες και έπαινο.

Ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός, τόνισε « Ως γιατρός

έχω θαλασσαιμικούς ασθενείς, και είναι όλοι ενημερωμένοι, συνειδητοποιημένοι, πειθαρχημένοι , εκπαιδευμένοι θα έλεγα και μέσα από κείνους μαθαίνω την πολύ καλή σας συνεργασία , την καθημερινή δουλειά που κάνετε όλοι εσείς ,

σε όλα αυτά τα κορυφαία συλλογικά όργανα της θαλασσαιμίας στην πόλη μας, προκειμένου να εξασφαλίσετε για τους θαλασσαιμικούς μας την απαιτούμενη επάρκεια αίματος.

Με την αρμόδια αντιδήμαρχο οργανώνουμε τις τακτικές μας εθελοντικές αιμοδοσίες, αλλά δυστυχώς λόγω της πανδημίας, δεν υλοποιήσαμε το πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την εθελοντική αιμοδοσία, στα 107σχολεία μας και στους 19.000 μαθητές μας. Η Διοίκηση μας επενδύει στη νέα γενιά και προωθεί με υπευθυνότητα τα θέματα πρόληψης και υγείας στα σχολεία, για αυτό και το πρόγραμμα – την εκστρατεία ενημέρωσης της εθελοντικής αιμοδοσίας θα την οργανώσουμε με την δική συνεργασία και εμπειρία μόλις οι συνθήκες μας το επιτρέψουν. Μ ε βαθύ αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης και θέλοντας να συμβάλλουμε την αντιμετώπιση της νόσου ανακοινώνω στον ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑΣ, ότι σε δύσκολες περιόδους με ελλείψεις αίματος ο Δήμος μας θα διοργανώνει έκτακτες Αιμοδοσίες για τα Μέλη του Συλλόγου σας και σε περιόδους αναζήτησης σπάνιων ομάδων αίματος θα συνεργαζόμαστε με τις αιμοδοσίες των Νοσοκομείων που μεταγγίζονται τα Μέλη σας, ώστε να στέλνουμε αιμοδότες μας που έχουν σπάνιες ομάδες αίματος και συμμετέχουν στην Τράπεζα Αίματος του Δήμου μας, να αιμοδοτούν για τους πάσχοντες από Θαλασσαιμία».

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας κ. Πάνος Εγγλέζος στο διαδικτυακό του μήνυμα μεταξύ άλλων τόνισε « Ως πατέρας παιδιού με θαλασσαιμία, έζησα όλη την πορεία της νόσου , σε δύσκολες εποχές, διανύσαμε πολύ δρόμο για να φθάσουμε σήμερα στην πρόληψη και στην κλινική αντιμετώπιση, ωστόσο υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη διότι υπάρχουν χώρες στις οποίες τα προβλήματα είναι ακόμη πολλά και στο χώρο της νόσου και στο χώρο των κοινωνικών ανισοτήτων οι οποίες οξύνονται λόγω της πανδημίας. Το Παγκόσμιο ετήσιο συνέδριο Θαλασσαιμίας είναι ένα ορόσημο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κοινωνία κάθε χώρας και συνιστά ημέρα σεβασμού και στήριξης στα εκατομμύρια αιμοδοτών σε όλο τον κόσμου που δίνουν πνοή ζωής στους αγνώστους συμπολίτες τους. Είναι ημέρα δέσμευσης για την συνέχιση και την ενδυνάμωση των προσπαθειών όλων μας. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί χώρα πρότυπο σε παγκόσμια εμβέλεια στην αντιμετώπιση της Θαλασσαιμίας και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων».

Αμέσως μετά ακολούθησαν μηνύματα των Συλλόγων Θαλασσαιμίας από την Κύπρο, Ελλάδα, Ινδονησία, Μπαγκλαντές, Ιταλία, Τουρκία, Γερμανία , Κίνα, Πορτογαλία, Ιράν, Μαλαισία, Αργεντινή, Γαλλία, Αγγλία, Αίγυπτος, Ινδία, Ιταλία,

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας – ΚΕΠ κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή μεταξύ άλλων επεσήμανε « Τον Νοέμβριο του 2019 παρακολούθησα την πολύ συγκινητική και αξέχαστη θεματική σας εκδήλωση στη λήξη του παγκόσμιου συνεδρίου της Μεσογειακής Αναιμίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ε κεί μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω εσάς κ. Δήμο και μέσα από σας την Θαλασσαιμία. Και παρουσία του κ. Πάνου Εγγλέζου, ελήφθει η απόφαση ότι η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας για το 2020 θα πραγματοποιηθεί στο δήμο μας. Αλλά εξ αιτίας της πανδημίας πραγματοποιείται φέτος. Καλώς ήρθατε στο δήμο μας. Λυπάμαι πολύ που οι συνθήκες δεν μας επέτρεψαν να σας δείξουμε την αγάπη μας και την χαρά μας μέσα από την οργάνωση εκδηλώσεων στην πλατεία μας με την συμμετοχή των μαθητών μας, των συλλόγων μας και των δημοτών μας γενικότερα. Αίμα θα χρειασθούμε όλοι μα όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια Θεία και ευλογημένη πράξη ύψιστης ανθρώπινης αλληλεγγύης που ο καθένας μας μπορεί να κάνει. Φέτος για πρώτη φορά ο δήμος, αναγνωρίζοντας την μεγάλη αυτή σωτήρια και ανώνυμη πράξη ζωής, θα τιμήσει ΟΛΟΥΣ τους αιμοδότες του, εν όψει της παγκόσμιας ημέρας αιμοδότη, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης».

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Προώθησης Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Φίλων των Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία «Πηγή Ζωής» κ. Ηλέκτρα Γραμματικοπούλου αφού έκανε μια ενημερωτική αναδρομή στους στόχους ίδρυσης της « ΠΗΓΗΣ ΖΩΗΣ» από το 1997 ο οποίος είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα στο είδος της προσφοράς του και στις πρωτοπόρες ενημερωτικές του εκστρατείες στην ευαίσθητη ομάδα των απόφοιτων των Δημοτικών Σχολείων, προσδοκώντας την ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών και την μελλοντική συμμετοχή τους στο εθελοντικό αιμοδοτικό κίνημα, ανέφερε ως παράδειγμα τη Γαλλία , όπου την πρώτη χρονιά που εφαρμόσθηκε το πρόγραμμα, είχαν αύξηση 5 εκατομμυρίων αιμοδοτών σε τρία χρόνια. Πρότεινε στο Δήμαρχο κ. Κλεάνθη Μανδαλιανό και στην Αντιδήμαρχο Δημόσιας Υγείας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι στην Πηγή της Ζωής», που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Υγείας και είναι ένα οπτικοακουστικό μάθημα-παιχνίδι με τίτλο «Τα αιμοσφαίρια», μια ταινία κινουμένων σχεδίων με έξι δεκαπεντάλεπτα επεισόδια και ένα βιβλίο με παιχνίδια και σπαζοκεφαλιές, βασισμένα στην γαλλική ταινία «Αιμοσφαίρια- Ταξίδι στην πηγή της ζωής», να εφαρμοστεί και στα σχολεία του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου με στόχο τα παιδιά να αποκτήσουν αιμοδοτική συνείδηση, με την ελπίδα στα 18 τους χρόνια να γίνουν συνειδητοποιημένοι εθελοντές αιμοδότες. Το πρόγραμμα αυτό ήδη εφαρμόζεται στα σχολεία της Ανατολικής Θεσσαλονίκης με μεγάλη επιτυχία.

Η πρόταση της κ. Ηλέκτρας Γραμματικοπούλου έγινε άμεσα αποδεκτή από τον Δήμαρχο και την Αντιδήμαρχο και θα υλοποιηθεί μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν σε όλα τα σχολεία του Δήμου μας.

Η Αν. καθηγ. Αιματολογίας Α.Π.Θ, Υπεύθυνη Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης , κ . Ευθυμία Βλαχάκη, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης και στελέχωσης των μονάδων μεσογειακής αναιμίας με νέες ιατρικές ειδικότητες γιατί σήμερα οι αιματολόγοι είναι και γενικοί γιατροί για τους πάσχοντες , στον αριθμό και στην κατάσταση υγείας των πασχόντων στην Ελλάδα, στην συμβολή της προόδου της Αιματολογίας στην Θαλασσαιμία, στην προσωπική της πολυετή εμπειρία από το 2002 κοντά στους θαλασσαιμικούς ασθενείς, σε περιστατικά καθημερινότητας και φροντίδας ενός Αιματολόγου προς τους ασθενείς, στους 3000 θαλασσαιμικούς που υπάρχουν στην Ελλάδα, στις δυσκολίες που υπάρχουν κατά τις μεταγγίσεις, στην ανακάλυψη της αποσιδήρωσης, στις οργανωμένες αιμοδοσίες, στην εθελοντική αιμοδοσία των πολιτών, στα αλματώδη βήματα που συνέβαλαν στην επιβίωση και την ποιότητα ζωής των πασχόντων, στο πόσο πολύ επηρέασε η πανδημία τον χώρο της Θαλασσαιμίας, στις νέες θεραπείες που εφαρμόζονται στο χώρο της Θαλασσαιμίας, στην ανάγκη έλεγχου πρόληψης, στο γεγονός ότι οι αιμοσφαιροπάθειες έδωσαν νέα ώθηση στην μοριακή βιολογία και σήμερα έχουμε την υποδόρια ένεση η οποία οδηγεί τους Θαλασσαιμικούς σε μείωση των μεταγγίσεων ακόμη και πάνω από 50%- δηλαδή λιγότερο αίμα- στην γονιδιακή θεραπεία η οποία εγκρίθηκε και ήδη θεραπεύθηκαν στο Παπανικολάου δύο ασθενείς καθώς και στην δημιουργία κτιρίου γονιδιακών θεραπειών στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, μια ερευνητική ιατρική υποδομή σημαντική και αναγκαία για όλους τους πάσχοντες για όλη τη χώρα.

Η Βιοπαθολόγος Διευθύντρια Αιμοδοσίας Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος»

κ. Ευαγγελία Γιαρτζά αναφέρθηκε στην οριακή αυτάρκεια και κάλυψη των αναγκών της χώρας μας σε αίμα με τις 580.000 μονάδες αιμοδοσίας ετησίως, στα σύγχρονα προγράμματα εξωστρέφειας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που εφαρμόζει η αιμοδοσία του «Αγίου Παύλου» στη νέα γενιά, στην βελτίωση των υποδομών οργάνωσης της εθελοντικής αιμοδοσίας, στα αποτέλεσμα της Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος», στις επιπτώσεις που είχε η πανδημία γενικά στην Αιμοδοσία της χώρας, στην προσέλευση νέων ανθρώπων – αιμοδοτών, στις ανάγκες των θαλασσαιμικών ασθενών και στα σημαντικά οφέλη – που έχει ο αιμοδότης στην υγεία του μετά από μία αιμοδοσία – πέρα από τη σημαντική κοινωνική διάσταση της πράξης του- όπως είναι η μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακών εμφραγμάτων και καρκίνου, γεγονός που οφείλεται στη μείωση των υψηλών επιπέδων σιδήρου που έχουν συνήθως οι αιμοδότες, διότι ο σίδηρος επηρεάζει την πηκτικότητα του αίματος. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδά του σιδήρου, τόσο πιο «πηχτό» είναι το αίμα το οποίο ευθύνεται για μια σειρά προβλημάτων υγείας. Οι τακτικοί αιμοδότες αποκομίζουν σημαντικά οφέλη για την υγεία τους. Η κ. Γιαρτζά έκλεισε την εισήγηση της, στέλνοντας προς όλους τους πολίτες το μήνυμα «Να είσαι εκεί για άλλον» είναι σημαντικό δίνεις και παίρνεις ζωή!

Το επίπεδο και την ποιότητα της διαρκούς εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών μέσα από μια σειρά επίκαιρων και αναγκαίων ιατρικών θεμάτων που αφορούν στην πρόληψη υγείας και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, που εφαρμόζει διαδικτυακά το τελευταίο διάστημα ο δήμος Κορδελιού Εύοσμου, δίνοντας την ευκαιρία και σε πολίτες έκτος του δήμου να τις παρακολουθούν, – ανά πάσα στιγμή- επαίνεσε ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Μπάτζιος, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του, την δράση εκπροσωπώντας τον πρόεδρο κ. Νίκο Νίτσα και τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και συνεχάρει όλους τους συνεργαζόμενους φορείς για την δια ζώσης κοινωνική δράση στην πλατεία Ευόσμου. «Η αιμοδοσία δεν είναι μόνο πηγή ζωής για τον αιμολήπτη αλλά και για τον αιμοδότη. Γιατί τα οφέλη που αποκομίζει και ο αιμοδότης μετά από κάθε αιμοδοσία είναι πολλά αλλά δυστυχώς δεν είναι ευρέως γνωστά. Ο κύκλος της ζωής – όμως- και ο τρόπος της ζωής μας, θα φέρουν τον καθένα από μας, κάποια στιγμή και στις δύο θέσεις. Η εθελοντική αιμοδοσία δεν είναι φιλανθρωπία, είναι κοινωνικό ανθρώπινο καθήκον, πρωτίστως όμως είναι θέμα παιδείας και πρέπει να μπει στα προγράμματα Αγωγής Υγείας σε όλα τα σχολεία της χώρας. Καθορίζει τον δείκτη πολιτισμού και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών κάθε χώρας » τόνισε ο κ. Νίκος Μπάτζιος.

ΧΟΡΗΓΟΣ

ever green flowers

ΝΕΟ ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ -ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ-ΦΥΤΑ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μ. Αλεξάνδρου 17 Ευοσμος

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ενημερωτικό site NEWS.MAKEDONIAS.GR

Οργάνωση –Συντονισμός- Παρουσίαση: Νίκη Στρατηλάτη Δημοσιογράφος Συγγραφέας

Προηγούμενο
Copyright © 2024 Δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Σύμφωνα με το άρθρο 266 του N. 5037/2023 (ΦΕΚ 78/28.03.2023 τεύχος Α΄) που αντικαθιστά την υποπερίπτωση 26 περ. β παρ. Ι άρθρου 75 Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων:
«26. Η μέριμνα για την εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού των ιδιοκτητών, νομέων, επικαρπωτών, μισθωτών και υπομισθωτών, από την 1η έως την 30ή Απριλίου εκάστου έτους, καθώς και της υποχρέωσης συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, επί οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, επί εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας εκατό μέτρων (100 μ.), από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και επί εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα. Η ως άνω μέριμνα, περιλαμβάνει ιδίως την ενημέρωση των υπόχρεων από τον οικείο δήμο, έως την 31η Μαρτίου εκάστου έτους, με κάθε πρόσφορο μέσο για το περιεχόμενο της υποχρέωσης καθαρισμού, την εξέταση σχετικών καταγγελιών, την αυτεπάγγελτη αυτοψία και την επιβολή προστίμου κατά την παρούσα.
Ο οικείος δήμος, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, μεριμνά για τη διενέργεια αυτοψίας. Αν οι υπόχρεοι προς καθαρισμό δεν συμμορφωθούν, ο δήμος επιβάλλει πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ. Κατά του προστίμου ο ενδιαφερόμενος δύναται να υποβάλει ένσταση στον δήμο εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών. Εάν αυτή δεν γίνει αποδεκτή, εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών ο δήμος προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων αυτών, κατά προτεραιότητα, βάσει του κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς. Ειδικά για περιφραγμένους ή επαρκώς περιτοιχισμένους χώρους του πρώτου εδαφίου και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για καθαρισμό τους, ο οικείος δήμος, ταυτόχρονα με την επιβολή του προστίμου, αιτείται προς την κατά τόπο αρ- μόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία τη διενέργεια αυτοψίας για τη βεβαίωση συνδρομής υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς, και βάσει αυτής, προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των ως άνω χώρων για την άρση του κινδύνου. Αν δεν βρεθούν τα στοιχεία των υπόχρεων, ακολουθείται η διαδικασία των προηγούμενων εδαφίων, εξαιρουμένης της διαδικασίας επιβολής προστίμου. Σε επείγουσες περιπτώσεις άμεσου και ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς, ο οποίος διαπιστώνεται με σχετικό έγγραφο της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση της διαδικασίας των προηγούμενων εδαφίων, ο επείγων αυτεπάγγελτος καθαρισμός για την άμεση άρση του κινδύνου. Σε κάθε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού, καταλογίζεται εξ ολοκλήρου στους υπόχρεους, από τον οικείο δήμο, η δαπάνη καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών. Η δαπάνη και το πρόστιμο αποτελούν έσοδα του οικείου δήμου και εισπράττονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Ειδικότερα θέματα σχετικά με τη διαδικασία εφαρμογής των ανωτέρω και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με πυροσβεστική διάταξη σύμφωνα με το άρθρο 167 του ν. 4662/2020 (Α’ 27). Με την παρούσα δεν θίγεται το από 13/22.4.1929 π.δ. (Α’ 153).»

Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 20/2023 πυροσβεστική διάταξη (ΦΕΚ 2549Β/2023) :

«Άρθρο 1
Πεδίο Εφαρμογής
1. Με τις διατάξεις της παρούσας εξειδικεύονται τα οριζόμενα στην υποπερ. 26 της περ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 266 του ν. 5037/2023 (Α’ 78), αναφορικά με τη μέριμνα των Δήμων σχετικά με την εκπλήρωση της υποχρέωσης των ιδιοκτητών, νομέων, επικαρπωτών, μισθωτών και υπομισθωτών(α) οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, (β) οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, (γ) εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των περ. "(α)" και "(β)" του παρόντος άρθρου και (δ) εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, να προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους και τη συντήρηση αυτού καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.
2. Από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι των ως άνω
χώρων.
Άρθρο 2
Διαδικασία καθαρισμού
1. Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:
α. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
β. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
γ. Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου. δ. Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
ε. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
2. Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού της παρ. 1. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.
Άρθρο 3
Υποχρεώσεις - Μέριμνα Δήμων
1. Ο οικείος Δήμος προβαίνει στην ενημέρωση των υπόχρεων, για το περιεχόμενο της παρούσας και ειδικότερα της υποχρέωσης καθαρισμού μέχρι 31η Μαρτίου εκάστου έτους με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως ενδεικτικά με ανάρτηση στην ιστοσελίδα και στον πίνακα ανακοινώσεων του οικείου Δήμου, αποστολή ενημερωτικού υλικού στην ταχυδρομική ή ηλεκτρονική διεύθυνση του υπόχρεου ή τυχόν αντικλήτού του, ενημερώσεις στα καταστήματα του Δήμου ή των Δημοτικών Διαμερισμάτων, σε τοπικούς φορείς και συλλόγους, σε συνεργασία με την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ειδικά κατά την πρώτη εφαρμογή της παρούσας, η ενημέρωση των υπόχρεων λαμβάνει χώρα έως την 28 Απριλίου.
2. Για την ανεύρεση των στοιχείων του υπόχρεου, ο οικείος Δήμος δύναται να ανατρέχει σε δεδομένα που τηρούνται στα αρχεία του, καθώς και στα δεδομένα του Εθνικού Κτηματολογίου.
3. Εφόσον ο οικείος Δήμος διαθέτει την απαραίτητη υποδομή, μπορεί να παρέχεται η δυνατότητα στους υπόχρεους να αιτηθούν (π.χ. με φυσική παρουσία, ταχυδρομικά, ηλεκτρονικά ή μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω gov.gr για το σύνολο των Δήμων), τη διενέργεια καθαρισμού με χρέωση της αντίστοιχης δαπάνης στο όνομά τους, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου Δήμου ή από ιδιωτική εταιρία με την οποία ο οικείος Δήμος έχει συνάψει σχετική σύμβαση. Στις παραπάνω περιπτώσεις, μόνη η υποβολή της αίτησης δεν αναστέλλει τις προθεσμίες για την διενέργεια καθαρισμού και δεν απαλλάσσει τους υπόχρεους από την υποχρέωση καθαρισμού με ίδια μέσα. Η υποχρέωση εκπληρώνεται με την πραγματοποίηση του καθαρισμού και μόνον.
4. Ο οικείος Δήμος οφείλει να διενεργεί τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους (ύστερα από καταγγελία ή και αυτεπαγγέλτως) για διαπίστωση εκπλήρωσης ή μη των υποχρεώσεων των υπόχρεων του άρθρου 1, προσηκόντως και με τη δέουσα επιμέλεια, καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
5. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης αυτού, ο οικείος Δήμος ακολουθεί τη διαδικασία, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 της παρούσας.
Άρθρο 4
Μέριμνα υπόχρεων
1. Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές των εκτάσεων του άρθρου 1 της παρούσας οφείλουν να εκπληρώνουν την υποχρέωση καθαρισμού, να συναινούν και να επιδεικνύουν ανοχή στους τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους, αυτοψίες και ενέργειες των αρμοδίων οργάνων του οικείου Δήμου και των αρμόδιων πυροσβεστικών υπαλλήλων για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς. Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους, να προβαίνουν σε καθαρισμό των χώρων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας και να συντηρούν αυτόν, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους.
2. Οι υπόχρεοι, μετά την ολοκλήρωση του αρχικού καθαρισμού, καθώς και της συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δύναται ενημερώνουν σχετικά τον οικείο Δήμο με κάθε πρόσφορο μέσο. Ενδεικτικό υπόδειγμα της ως άνω δήλωσης αποτυπώνεται στο Παράρτημα Α της παρούσας.
Άρθρο 5
Κυρώσεις - Αυτεπάγγελτος καθαρισμός
1. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, επιβάλλεται ή καταλογίζεται αντίστοιχα εξ ολοκλήρου στον/στους υπόχρεους από τον οικείο Δήμο:
α. πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ,
β. δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.
2. Εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την επίδοση, θυροκόλληση ή κοινοποίηση της Πράξης Επιβολής Προστίμου, ο παραβάτης δύναται να υποβάλλει έγγραφη ένσταση στον οικείο Δήμο, παρελθούσης δε άπρακτης της ως άνω προθεσμίας και εφόσον η υποβαλλόμενη ένσταση δεν έχει γίνει αποδεκτή, το επιβληθέν πρόστιμο οριστικοποιείται. Στην περίπτωση συμμόρφωσης εντός της άνω προθεσμίας με την υποχρέωση καθαρισμού, ο οικείος Δήμος εκδίδει απόφαση μείωσης έως και 50% του προς επιβολή προστίμου. Η δαπάνη και το πρόστιμο αποτελούν έσοδα του οικείου Δήμου και εισπράττονται σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
3. Μετά το πέρας της δεκαήμερης προθεσμίας ή εφόσον έχει υποβληθεί ένσταση η οποία δεν έχει γίνει αποδεκτή, ο οικείος Δήμος υποχρεούται εντός πέντε (5) ημερών σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων αυτών, κατά προτεραιότητα βάσει του κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς.
4. Ειδικά για περιφραγμένους ή επαρκώς περιτοιχισμένους χώρους και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για καθαρισμό τους, ο οικείος Δήμος, ταυτόχρονα με την επιβολή του προστίμου, αιτείται προς την κατά τόπο αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία τη διενέργεια αυτοψίας για τη βεβαίωση τυχόν συνδρομής υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς και βάσει αυτής, υποχρεούται σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων για την άρση του κινδύνου (Παράρτημα Γ’).
5. Σε περίπτωση μη ανεύρεσης των στοιχείων των υπόχρεων, ακολουθείται η διαδικασία των προηγούμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου εξαιρουμένης της διαδικασίας επιβολής προστίμου και των προθεσμιών που αναφέρονται σε αυτήν.»

Σύμφωνα με την υποπερ. 26 περ. β’ παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α’ 114), ισχύουν τα εξής:
«26. Η μέριμνα για την εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού των ιδιοκτητών, νομέων, επικαρπωτών, μισθωτών και υπομισθωτών, από την 1η έως την 30ή Απριλίου εκάστου έτους, καθώς και της υποχρέωσης συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από την 1η Μaΐου έως την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, επί οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, επί εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας εκατό μέτρων (100 μ.), από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και επί εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα. Η ως άνω μέριμνα, περιλαμβάνει ιδίως την ενημέρωση των υπόχρεων από τον οικείο δήμο, έως την 31η Μαρτίου εκάστου έτους, με κάθε πρόσφορο μέσο για το περιεχόμενο της υποχρέωσης καθαρισμού, την εξέταση σχετικών καταγγελιών, την αυτεπάγγελτη αυτοψία και την επιβολή προστίμου κατά την παρούσα.

Ο οικείος δήμος, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, μεριμνά για τη διενέργεια αυτοψίας. Αν οι υπόχρεοι προς καθαρισμό δεν συμμορφωθούν, ο δήμος επιβάλλει πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ. Κατά του προστίμου ο ενδιαφερόμενος δύναται να υποβάλει ένσταση στον δήμο εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών. Εάν αυτή δεν γίνει αποδεκτή, εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών ο δήμος προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων αυτών, κατά προτεραιότητα, βάσει του κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς. Ειδικά για περιφραγμένους ή επαρκώς περιτοιχισμένους χώρους του πρώτου εδαφίου και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για καθαρισμό τους, ο οικείος δήμος, ταυτόχρονα με την επιβολή του προστίμου, αιτείται προς την κατά τόπο αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία τη διενέργεια αυτοψίας για τη βεβαίωση συνδρομής υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς, και βάσει αυτής, προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των ως άνω χώρων για την άρση του κινδύνου. Αν δεν βρεθούν τα στοιχεία των υπόχρεων, ακολουθείται η διαδικασία των προηγούμενων εδαφίων, εξαιρουμένης της διαδικασίας επιβολής προστίμου. Σε επείγουσες περιπτώσεις άμεσου και ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς, ο οποίος διαπιστώνεται με σχετικό έγγραφο της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση της διαδικασίας των προηγούμενων εδαφίων, ο επείγων αυτεπάγγελτος καθαρισμός για την άμεση άρση του κινδύνου. Σε κάθε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού, καταλογίζεται εξ ολοκλήρου στους υπόχρεους, από τον οικείο δήμο, η δαπάνη καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών. Η δαπάνη και το πρόστιμο αποτελούν έσοδα του οικείου δήμου και εισπράττονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ειδικότερα θέματα σχετικά με τη διαδικασία εφαρμογής των ανωτέρω και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με πυροσβεστική διάταξη σύμφωνα με το άρθρο 167 του ν. 4662/2020 (Α’ 27). Με την παρούσα δεν θίγεται το από 13/22.4.1929 π.δ. (Α’ 153)